Allt fler funderar på att köpa och installera solpaneler. Därför har vi satt ihop den här lilla guiden som innehåller saker du behöver tänka på innan du sätter igång.

Fungerar ditt tak för solpaneler?

Lyser solen tillräckligt på ditt tak för att det ska vara värt att sätta upp paneler? Många kommuner har samlat information i så kalllade solkartor där du kan undersöka saken.

Det här är den absolut första frågan du ska ställa dig. För det första är det viktigt att solen når ditt tak så att det inte ligger i skuggan. Vissa kommuner har tagit fram solkartor som visar hur olika adresser exponeras för sol. Via den här länken kan du till exempel se hur det ser ut i Nacka. Om det gör det är det också viktigt att undersöka att husets struktur stödjer solpaneler. Som tur är väger dagens solpaneler inte alls lika mycket som de brukade väga. Med det sagt är det ändå alltid viktigt att undersöka husets struktur innan du sätter igång.

Gör en energibesiktning. Innan du sätter igång kan det också vara bra att veta hur mycket el du behöver för att solpaneler ska vara en lönsam investering.

Ta reda på bygglov och hur du går till väga för att ansluta dig till nätet. Det gör du genom att kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller där just du bor.

Hitta en elektriker som kan hjälpa dig att installera solpanelerna. Det är viktigt att det är en certifierad elektriker som vet vad den gör. För att vara på den riktigt säkra sidan kan det dessutom vara värt att ta referenser.

Gör en kalkyl över vad allting faktiskt kommer att kosta så att du inte får en chock när räkningen sedan kommer.

Med det sagt önskar vi dig lyckat till med solen och panelerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva − 10 =