Det har varit mycket skriverier och snack om solpaneler de senaste åren. Ja, eller om förnyelsebar energi överlag. Allt fler privatpersoner och företag väljer att använda sig av dem på sina byggnader. Bland annat har jag hört rykten om flertalet solcellsparker som öppnat i norra Sverige.

PS! du har väl inte missat min tidigare artikel om solceller?

Även om jag själv är positivt inställd till solceller kommer jag troligtvis inte skaffa dem till mitt eget hem. I alla fall inte än. Personligen tror jag att det kommer dröja ett par år (säg 5-7) innan tekniken blir helt färdigutvecklad. Eller åtminstone tills den når sin fulla potential vad gäller kostnads- och energieffektivitet.

Trots att det har gått ett par månader sedan jag själv hade solceller i tankarna, stötte jag nyligen på ett par bekanta som båda två beställt paneler till sina hem. Även om de båda hade beställt olika fabrikat och montörer, påstår de båda två att de beställt ”de bästa solpanelerna på marknaden”. Komiskt.

Det är också just därför jag tror att det kommer dröja ett tag. Samtliga konsumenter tror sig köpa det allra bästa på marknaden, även om ingen riktigt vet säkert. Men så kanske det är med allt…

Nåväl, anledningen till att jag skriver detta inlägg var för att jag vid tillfället fick tanken ”hur fungerar egentligen solpaneler på vintern?”. Särskilt i Sverige där det är mörkt större delen av dygnet. Det kan inte funka något vidare tänkte jag, så jag var helt enkelt tvungen att kolla upp det. När jag ändå fick lära mig något nytt tänkte jag att det kunde vara bra att dela med mig av informationen till er också.

Precis som jag trodde var energiproduktionen betydligt mindre under vintern, men panelerna klarar ändå av att producera relativt mycket grön el. Beroende på var man bor kan man däremot bli tvungen att komplettera panelerna med en annan strömkälla. Till min förvåning var däremot cellerna mycket effektivare under vintermånaderna när de är kalla. Mycket intressant.

Har någon av er solpaneler på taket? Hur fungerar dem? Är det stor skillnad mellan produktionen under vinter- och sommarhalvåret?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − femton =